Litet mattetips!

Tänk vad bra det är med mosaik. Min snart 5-årige son(idag 13år)var på toaletten och började plötsligt ropa:
– Mamma, 3 gånger 4 är 12. 6 gånger 2 är också 12. osv

Han hade med hjälp av mosaiken själv fått syn på multplikationerna. Antagligen för att han sett mig hjälpa sin storebror med att bygga hus för alla multplikationer upp till 10 gånger 10. Detta för att ge honom bilder som var hållbara i alla situationer.

Sedan jag började undervisa eleverna med att lära sig att se multplikaitoner som hus har deras förståelse ökat både vad det gäller multipliktion, area, bråktal och givetvis division. Flera elever ser nu bilder framför sig på husen när de löser uppgifter. Visualisering av lösningar är viktiga för att eleverna ska kunna bygga sina grunder i det matematiska tänkandet. Vi ser också multiplikation från produktens håll och ser hur många olika sorters hus det går att bygga med antalet klossar som den visar. det är häftigt när man ser att det blir 4 hus på produkten 24 och om man tillåter husen att var högra än 10 så blir det ju ännu fler. Flera elever ser snabbt att har jag byggt 4 gånger 5 så är det inte så stor förändring till 2 gånger 10.

Med hjälp av multilink-klossar bygger man trevlig hus, måste fixa en bra bild på hus när jag börjar jobba igen.

0 svar på ”Litet mattetips!

  1. Hej! Här ramlar jag in på ett gammalt inlägg och blir nyfiken på hur dessa hus ser ut och hur eleverna har hjälp av dem vid bråk, division och annat. Hur gör du? 🙂
    /Hanna

    • Husbygget består av klossar där antalet är styrt efter vilken produkt multiplikationen har. Eleverna bygger hus utan skorstenar, viktigt! Sedan blir det höga hus, avlånga hus & kvadratiska hus. Vid bråk bygger eleverna figurer med olika färger ocg får sedan skriva hur fördelningen är i bråkform. Vi arbetar också med antalsbråk utifrån klossarna och de får bygga figurer till klara bråk. Hoppas du fick en lite klarare bild. Tack för att du hittade hit till min lilla blogg som legat lite lågt vad det gäller ma-tips men det finns troligen mer till ht när jag tänker skriva hur vi bygger upp elevenras kunskaper från åk 1./Ulrika

Kommentera