Mattesagor och Skolverkets bedömningsstöd

Rivstart under hösten och massor av härligt matematiklärande! Vi har parallellt med undervisningen lärt oss om addition och subtraktion, räknat med pengar och löst både problem och uppgifter med algebra. Ofta har eleverna arbetat tillsammans, diskuterat och resonerat sig fram till lösningar. Vi har använt laborativt material som stöttat eleverna i sina lösningar. Betapedagogs plockmaterial var utmärkt när vi skulle göra egna mattesagor och skriva mattespråket som hörde ihop med elevernas sagor.

Tillsammans med eleverna berättade vi massor av mattesagor och träna på att skriva rätt mattespråk på små whiteboard, alla fick vara aktiva och lära. Detta ska vi göra flera gånger! Vi använde Favorit Matematiks Favoritsida för att få inspiration till mattesagorna.

I starten av åk 1 ska alla elever screenas med hjälp av skolverkets bedömningsstöd. Det ger en bra bild över elevernas kunskaper inom vissa delar av matematiken, men långt ifrån allt. Jag ser det egentligen som en fördel att få sitta en stund med varje elev och lära känna dem lite mer samtidigt som vi lekfullt kan se vad de kan. Tyvärr är det inte lätt att få till rent praktiskt för vem tar hand om övriga elever? Det har därför tagit flera veckor och vi är ännu inte helt klara med testerna. Om vi ska få en tydlig bild på gruppen så behöver vi också kunna sammanställa resultaten på ett sätt så vi kan analysera resultaten. Därför satte jag ihop en excellfil där vi kan fylla i elevernas resultat termin för termin och se hur de utvecklas. Hur många skolor har suttit med samma procedur? Jag önskar att detta hade varit klart från skolverket från början.

 

3 svar på ”Mattesagor och Skolverkets bedömningsstöd

  1. Pingback: Räkneberättelse – mariecarlsson5

  2. Hej
    Vilken intressant sida jag hittade hos dej! Delar du med dej av din excellfil, för elevens resultat, termin för termin?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.