Favorit Matematiks matteord och problemlösning!

Igår startade vi årets hösttermin på Rebbelberga skola, med rektorer som spexade om den viktiga koncentrationen, om fidget- eller vidget-spinner men mest av allt om glädjen att åter vara tillsammans.

Att få återse gamla elever och ta emot några nya är glädje, det finns väl inget bättre än en skola fylld av glada elever som flitigt samarbetar och lär. Med nytt klassrum i en helt annan del av vår skola tog vi emot årets ettor som vi redan förra året lärde känna i förskoleklassen.

Idag var nog jag lite extra lycklig – äntligen en matematiklektion! Vi pratade och diskuterade om de matteord vi hade lärt och använt precis innan sommarlovet. Vad är en siffra? Vad är ett tal? Vad menar vi med antal? Det var förvirring i starten och siffror och tal fick nästan samma betydelse, men vi fortsatte att leta efter rätt förklaring. Vi jämförde bokstäverna i alfabetet som satt uppe på väggen med sifforna och talen. Eleverna kom fram till att ord och tal hade en del gemensamt och att siffror och bokstäver också var lite lika. Jag använde mig av bilderna och förklaringarna som finns i böckerna och tog upp dem på kanonen. Lärande tillsammans!

   Vi fick också möjlighet att lösa några problem. Det är så himla bra att man kan snabbt slänga upp det på en kanon eller smartboard och lösa tillsammans. Hoppas alla håller ögonen öppna och hittar alla godbitarna bakom ikonen för problemlösning. Vi hittade denna gången detta lilla finurliga ordproblem som språkligt gav oss en utmaning, men när väl den biten var avklarad så löste eleverna snabbt uppgiften. Med flera tvåspråkiga elever kan just längre förklaringar vara kluriga, speciellt när alla ord är av stor betydelse som just i matematiken.

Liknande problem där man tog lärdom av det första och sedan gick det betydligt enklare även om vi diskuterade svarsalternativ på alla 3.

Imorgon genomför vi prov 1 i  Mera Favorit Matematik 1A, för att nästa vecka sätta oss in i mitt lärande till kapitel 1. (Vi startade med boken rdan i slutet av april under vårterminen i förskoleklassen.)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.