Fantastisk mattedag!

Ibland får man bara en ljuvlig stund med elever i fullt lärande fokus!
IMG_3028hade vi det idag. Uppgifter från matematiklyftet fyllde tankarna och hela klassrummet var aktivt. Vi startade med uppgiften om matkön gemensamt för att försöka hitta något att stötta våra tankar på. Vi fastnade i ord och diskuterade vad en matkö är, hur tänker de sig att kön ser ut, hur ser vår matkö ut och enades tillslut om att vi tänker oss ett led med barn.

Nu var det spännande. Fyra barn fick agera skådespelare och vi flyttade aktörerna än hit och än dit. Ingen ordning fullständigt kaos, pust och stön blev det. En elev räcker upp och säger:

– Vi måste få ordning. Vi gör så här! Om vi ställer Lisa, Kalle, Amina och sedan Robert i ett led först så flyttar bara Lisa sist och såvidare.

Under tiden antecknade vi och fick fyra snygga rader efter utgångsläget på det första ledet. Bra och då är det 4 möjliga led nu då eller?
-NEJ!!!! vi kan ju flytta på personerna det finns fler möjligheter!
IMG_3026 IMG_3027

Nytt led ny struktur och så var vi då igång och fick 4 nya snygga rader med elever. Då konstaterar någon att det finns ännu fler möjligheter. Grupparbete/pararbete finn fler så många ni kan! Efter en stund tog arbetet så sakta slut och de kände sig klara. Flera grupper hade nu fått minst 2 oftast fler nya led och 4 nya rader till varje. Vi visade för varandra och efter ett tag hade vi 6 olika led som kunde ge 4 rader vardera.
matkönWow i en åk 1!!!! Hur många olika led blev det nu då? Oj nu fick vi ta fram klossar och börja räkna, struktur i räknandet blev viktigt i flera grupper. Vi kom fram till att det totalt blev 24 olika led! heja Rebbleberga åk1!

IMG_3051 IMG_3049

 

3 svar på ”Fantastisk mattedag!

Kommentera